top of page

Asociatia 2010 Europa

 

        Prin proiectele şi activităţile derulate Asociaţia de Tineret ”2010 EUROPA” îşi propune să contribuie educaţia non-formală a tinerei generaţii, la integrarea activă a tinerilor în societate şi în lumea europeană, la dezvoltarea în rândul tinerilor, a unor mentalităţi şi aptitudini vitale în societatea contemporană.

Asociaţia de Tineret „2010 EUROPA” a apărut din dorinţa unor tineri de a se exprima şi organiza altfel decât prin intermediul şcolii.

        Până în prezent asociaţia a reuşit să antreneze un număr mare de tineri în activităţi şi proiecte diverse, desfăşurate atât în Botoşani, în alte oraşe din ţară (exemplu: Slănic Moldova) cât şi în Europa (Paris, Bruxelles etc.). Implicarea tinerilor în proiecte bazate pe dezbateri de tip academic, colaborarea cu alte asociaţii de profil (Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică), proiectele locale desfăşurate („Internet pentru toţi”, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, Botoşani), proiectele naţionale („Drogurile sunt dăunătoare”, în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului), proiectele europene („Integrarea României în Uniunea Europeană este justificată”), precum şi întâlnirile şi schimburile  la care au participat (Potenza, Italia, organizat de Associazione Informagiovanni Italia – Europe) au dus la conturarea unor trăsături ale cetăţeanului european, care se implică în problemele societăţii democratice în care trăieşte. Cum una din problemele actuale, deosebit de importantă, este cea a mediului, asociaţia a urmărit şi urmăreşte dezvoltarea, în rândul tinerilor - viitori cetăţeni şi beneficiari ai proiectelor de mediu desfăşurate în prezent - a unor capacităţi, deprinderi de protejare, conservare şi îmbogăţire a mediului. Considerând că un tânăr al zilelor noastre trebuie să fie, obligatoriu, un protector al ecosistemelor şi al diversităţii florei şi faunei, al mediului înconjurător, asociaţia a derulat proiectele „Inima verde a Laurianului” în anul 2009 și ”Recreația verde” în anul 2010, proiecte finanţate de Fundaţia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc şi MOL România. Implicarea asociaţiei în acest an în iniţierea proiectului „Templul cărții”, pentru care depunem cerere de finanţare, este o continuare a proiectelor şi finanţărilor anterioare. 

 

Parteneri

 

  1. COLEGIUL NAŢIONAL „A.T. LAURIAN”, BOTOŞANI

  2. UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ MUNICIPIUL BOTOŞANI

  3. AGENŢIA PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI BOTOŞANI

  4. ASOCIAŢIA COMITETELOR DE PĂRINŢI DIN LICEUL LAURIAN

 

COLEGIUL NAŢIONAL „A.T. LAURIAN”, BOTOŞANI este instituţia de învăţământ de tradiţie din oraşul Botoşani, fiind fondat în anul 1859. Din anul 2010 este membru fondator în cadrul Alianţei Colegiilor Centenare şi  Şcoală Europeană. De-a lungul timpului, instituţia de învăţământ a pregătit, pentru integrarea în societate, peste 15000 de absolvenţi, unii dintre ei devenind personalităţi ale vieţii culturale, ştiinţifice şi sociale (ex. Nicolae Iorga, Octav Onicescu). Cei 1148 de elevi de astăzi ce învaţă aici în 4 corpuri de clădire, cărora li se adaugă internatul şi cantina deschise şi pentru elevii altor şcoli (150 elevi) precum şi absolvenţii care menţin legătura directă cu noi, reprezintă grupul ţintă vizat de preocupările noastre.

    În  Colegiul Naţional ”A.T.Laurian”, ca urmare a interesului existent din partea elevilor şi profesorilor, se desfăşoară o serie de proiecte menite să sprijine educaţia non-formală, să dezvolte deprinderi, atitudini care să pună bazele unui comportament responsabil, să determine cât mai multe acţiuni de voluntariat, etc. Dacă proiectele legate direct de activitatea didactică (exemplu proiectul bilingv francofon, prin care elevii obţin bacalaureatul recunoscut în spaţiul francofon) sunt menite să aprofundeze cunoştinţe, proiectele care presupun contacte cu elevi, oameni şi locuri din alte ţări deschid orizontul european, iar cele de mediu, antidrog etc. determină comportamente responsabile actuale dar şi viitoare în societate. Importanţa lor este cu atât mai mare cu cât bazele personalităţii şi ale comportamentului responsabil a viitorilor cetăţeni se pun mai ales acum, în perioada adolescenţei. În acest scop acţiunile şi proiectele desfăşurate au o diseminare care depăşeşte limitele şcolii, fiind realizate, de multe ori, în colaborare cu alte instituţii care au obiecte de activitate complementare: Primăria Botoşani, Consiliul local, ONG-uri de profil, Asociaţia Comitetelor de Părinţi din Liceul Laurian, Direcţia pentru Tineret şi Sport, Agenţia pentru Protecţia Mediului etc.  Finanţările acestor proiecte au fost obţinute în urma unor concursuri de proiecte sau prin sponsorizările obţinute.

 

Obiectivele proiectului

 

       Obiectivele acestui proiect au fost stabilite ţinând cont şi de Planul Integrat de dezvoltare urbană a municipiului Botoşani şi de obiectivele privind creşterea condiţiilor de viaţă şi a atractivităţii spaţiilor publice din zona urbană în rândul cetăţenilor municipiului până în 2015.

  Reabilitarea şi amenajarea spaţiului aferent corpului A al colegiului, spaţiu emblematic pentru instituţie şi oraş;

  •   Optimizarea educaţiei formale şi informale prin activităţi de educaţie non-formală: organizarea de către elevii şi profesorii colegiului a unor activităţi de promovare a proiectelor ecologice derulate de şcoală, activităţi care vor dezvolta în rândul cetăţenilor un comportament ecologic adecvat, capabil să genereze atitudini pozitive şi responsabile;

  •  Promovarea conceptului de cetăţenie activă în rândul tinerilor în vederea cultivării valorilor, principiilor, ideilor şi practicilor europene democratice;

  •   Dezvoltarea simţului estetic privind amenajarea zonelor verzi, a spiritului competitiv, de voluntariat şi de echipă;

  •  Expunerea, pentru membrii comunităţii municipiului Botoşani, a unui exemplu de parteneriat care oferă perspective diferite de implicare şi oportunitatea de a fi activ şi responsabil în comunitate.

 

 Rezultate concrete aşteptate

           

·         Prin implementarea acestui proiect se va reamenaja spaţiul emblematic din faţa corpului A al Colegiului Naţional ”A.T.Laurian” Botoşani: se vor planta 100 de butaşi de trandafiri, aproximativ 200 de flori perene, se vor fertiliza, ierbicida şi gazona 800 m2 de teren.

·         Se vor monta 10 băncuţe, se vor construi alei. Toate aceste lucrări de amenajare vor avea un impact major asupra sponsorilor, a oamenilor de bine, şi-i vor motiva să-şi unească forţele în vederea definitivării fântânii şi a finalizării spaţiului verde. Rondul amenajat va permite petrecerea timpului liber din recreaţii a elevilor colegiului, dar şi a cetățenilor aflați în trecere prin zona Laurianului. De asemenea, va permite întâlnirea/staţionarea civilizată a elevilor veniţi în vizită, sau schimb de experienţă la Colegiul Laurian şi, mai mult decât orice, va permite desfăşurarea unor  activităţi ecologice în aer liber cu impact major în comunitate. Astfel, spaţiul amenajat va fi valorificat în cadrul numeroaselor campanii de informare şi diseminare a proiectelor derulate în colegiu pentru buna informare a comunităţii.

·         La activităţile de amenajare, desfăşurate în afara programului şcolii, vor participa aproximativ 20 membri ai asociaţiei, 250 de elevi şi părinţi, 25 de cadre didactice, 10 locatari din cartierul învecinat, 5 reprezentanţi ai Primăriei, Consiliului local şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Toţi elevii şcolii vor fi informaţi şi conştientizaţi privind importanţa protejării mediului. În activităţile de educaţie ecologică (campanii stradale, marşuri, expoziţii, dezbateri) vor fi implicaţi 10 de voluntari şi aproximativ 500 din elevii colegiului şi părinţi ai acestora.

bottom of page